Pratite nas

Saradnja?
[javascript protected email address]

Log in
Registracija

Cigaraš

Carstvo:
Animalia
Razdeo:
Arthropoda
Klasa:
Insecta
Red:
Coleoptera
Porodica:
Rhynchitidae
Rod:
Byctiscus
Latinsko ime:
Byctiscus betulae

Domaćini

Vinova loza, kruška, šljiva, leska, pitomi kesten i lipu

Simptomi

Ciklus razvića

Prezimljava u stadijumu imaga pod korom ili na raznim drugim skrivenim mestima. Jedan deo populacije ne izlazi iz zemlje i tu prezimljava na dubini od 10 cm. Kad se list domaćina potpuno razvije, ženke počinju sa polaganjem jaja – izgrizaju lisnu peteljku i glavne nerve, pa list počinje da vene. Posle toga ženke veoma lako mogu da saviju nekoliko listova u poveću „cigaru“, po čemu je štetočina i dobila ima. Ženke polažu jaja u „cigaru“, prethodno bušeći rupicu u njoj. U jednu „cigaru“ ženka polaže nekoliko jaja. Tokom života napravi nekoliko cigara, tako da za vreme celog života položi 50-60 jaja.

„Cigaru“ pravi od jednog lista vinove loze, od lista kruške upotrebi 4-5 listova, od breze 10-15 listova. Embrionalni razvoj traje oko 12 dana u zavisnosti od temperature i vlage. Ispilele larve se hrane unutar „cigare“, praveći hodnike. Larve tu nastavljaju svoj razvoj čak i kad „cigara“ otpadne. Larveni stadijum traje oko tri nedelje. Odrasle larve izlaze iz „cigare“ u zemlju, gde se preobraze u lutke u kokonu od čestica zemlje, na dubini od 10 cm. Imago se u prirodi javlja tokom maja.

Zaštita

Suzbijanje se sastoji od skidanja i uništavanja fišeka (cigara) zajedno sa larvama i jajima čime se smanjuje napad za sledeću godinu. Odrasle pipe su dobro uočljive pa se takođe mogu skupljati i uništavati.

Skidanjem i uništavanjem tuljaca smanjuje se populacija za sljedeću godinu. Najpovoljniji rok za hemijsko tretiranje je u maju, a od insekticida koriste se oni na bazi endosulfala, fentiona, fosalona, fenitrotiona, alfacipermetrina…

Izvori:

„Zaštita vinove loze od bolesti, štetočina i korova” (prof. dr Mališa Tošić, prof. dr Kosta Dobrivojević, prof. dr Borivoj Šinžar).

http://www.agrotv.net/cigaras/

http://www.vinogradarstvo.com/vinogradarstvo/stetnici-vinove-loze/139-cigaras-byctiscus-betulae

Pesticidi koje možete koristiti za prevenciju i lečenje

Našli ste grešku na sajtu?

Ne oklevajte da je prijavite!

info@zastitavoca.rs ili

prijavite grešku