Pratite nas

Saradnja?
[javascript protected email address]

Log in
Registracija

Crvena palež vinove loze

Carstvo:
Fungi
Razdeo:
Ascomycota
Klasa:
Leotiomycetes
Red:
Helotiales
Porodica:
Helotiaceae
Rod:
Pseudopezicula
Latinsko ime:
Pseudopeziza tracheiphila

Domaćini

Simptomi

Listovi su jedini organ na kojem se pojavljuju simptomi. Pseudopeziza tracheiphila napada listove ulazeći svojim micelijem u provodne snopove i onemogućava normalan tok sokova u njima. Zbog nedostatka vode, tkivo lista između žila se suši i odumire pa nastaju karakteristične pege, omeđene nervaturom lista ili rubom plojke. Na taj način pege dobijaju trokutast oblik. U početku su one svetložute boje podsećajući na uljane pege slično plamenjači. Boja pega se postupno menja od svetložute do crvenkasto smeđe, s jasnim prelazom u zdravo tkivo. Kod sorata s crvenim bobama, napadnute zone lista poprimaju boju vina tj. obrub postaje crvenkasto-ljubičast. Centralni deo pege se suši, pa izgleda kao spaljen. Kod sorata s belim bobama, pege na listu su nešto svetlije nego od kod kultivara s obojenim bobama. Ako se zaraza pojavi uz glavnu žilu plojke, plojka se brzo suši i smežura. Simptomi se obično jave krajem maja ili početkom juna. Izuzetno rijetko bolest se može ponovo pojaviti u avgust ili septembru. Do takvih zaraza dolazi kada je proleće bez kiša, pa nije došlo do oslobađanja askospora u proleće, a kiše u avgustu provociraju oslobađanje askospora. Kod jakih napada dolazi do defolijacije, sa svim posledicama koje donosi rani gubitak listova.

Ciklus razvića

Pseudopeziza tracheiphila prezimi u formi micelija u otpalom lišću, živeći kao saprofit. Dolaskom proletnih kiša, na prezimelom lišću, uz nerve formira se mnoštvo plodnih tela. To su mali želatinozni apoteciji promera 0,2-0,5 mm svetložute boje. Oni se pojavljuju na licu i naličju lista, ali ih uvijek ima više na onoj strani lista koji je okrenut svetlu. Na centimetru kvadratnom, prebrojali smo od 1 do 26-39 apotecija. U svakom apoteciju ima 50-250 na vrhu zaobljenih askusa. U askusu je smješteno 8 jajolikih askospora poredanih u dva reda. U Plješivičkom vinogorju konstatirali smo da se apoteciji formiraju sredinom aprila, a oslobađanje askospora. Krajem maja, apoteciji su prazni, pa više nema opasnosti od infekcija. Smatra se da se apoteciji isprazne početkom formiranja bobica (Mancomble 1988), što je nešto kasnije od termina koje smo mi ustanovili na području Plješivice.
Kod pune zrelosti, askusi se otvaraju tek nakon obilnijih kiša (10 mm ili više) i temperature oko 13°C ili više °C. Tada askospore bivaju izbačene cca 2 cm iznad površine lista. Zračne struje ili kišne kapi prenesu askospore do lista. Na listu, askospore proklijaju u kličnu cijev, koja ulazi kroz puči ili direktno perforira epidermu lista. Tako dolazi do primarnih infekcija koje traju dok se ne isprazne apoteciji. Sekundarnih infekcija nema.
Askospore mogu izazvati infekcije i kod nižih temperatura, ali u tom slučaju inkubacija traje duže. Da bi došlo do infekcije, kod temperature od 15°C potrebno je da je list vlažen barem 48 sati, a kod temperture 20°C svega 16 sati. Nakon ulaza klične cijevi u list, micelij se širi u provodne žile lista (provodne snopove) stvarajući u njima valovite hife. Na taj način dolazi do zatvaranja provodnih snopova. Od infekcije do pojave simptoma prođe 3-5 tjedana. Period inkubacija je dugačak jer se simptomi pojavljuju tek kada micelij uđe u provodne snopove. Anamorfni stadij Phialophora tracheiphila (Sacc.&Sacc.) Korf. dobiven je samo u laboratorijskim uvjetima.

Zaštita

Izvori:

http://agronomija.rs

Pesticidi koje možete koristiti za prevenciju i lečenje

Našli ste grešku na sajtu?

Ne oklevajte da je prijavite!

info@zastitavoca.rs ili

prijavite grešku