Pratite nas

Saradnja?
[javascript protected email address]

Log in
Registracija

Zelena plesan jabuke

Carstvo:
Fungi
Razdeo:
Ascomycota
Klasa:
Eurotiomycetes
Red:
Eurotiales
Porodica:
Trichocomaceae
Rod:
Penicillium
Latinsko ime:
Penicillium expansum

Domaćini

Simptomi

Zelena plesan jabuke je oboljenje koje prouzrokuje gljiva Penicillium expansum i često je prisutno na uskladištenim plodovima. Ovo je sa ekonomskog aspekta najznačajnije oboljenje jabuke koje se javlja na plodovima nakon berbe. U literaturi se još naziva i meka trulež plodova jabuke. Pored direktnih šteta na plodovima, postoje i indirektne koje nastaju kada nezaraženi plodovi poprimaju karakterističan “plesniv” miris i ukus od zaraženih plodova. Takođe, patogen ne nanosi samo štete u proizvodnji jabuke za svežu potrošnju nego i u prerađivačkoj industriju jer stvara mikotoksin patulin koji umanjuje kvalitet soka.

Početni simptomi oboljenja manifestuju se u vidu sitnih pega, svetlobraon boje, koje se javljaju na plodu oko povreda ili lenticela. Zaraženo tkivo ploda je meko, vodenaste strukture i ima karakterističan miris i ukus. U uslovima visoke relativne vlažnosti na površini zaraženog dela ploda pojavljuje se sivkastoplava masa spora patogena.

Ciklus razvića

Spore P. expansum prisutne su skoro svuda i mogu dugo da se održe u nepovoljnim uslovima spoljne sredine. Oprema za branje, gajbice, linije za pakovanje plodova i skladišta su obično kontaminirani sporma patogena. Primarna mesta infekcije su povrede koje nastaju tokom branja i pakovanja plodova. Takođe, patogen može da prodre i preko lenticela, ali to se uglavnom javlja kod prezrelih plodova ili plodova koji su bili izloženi stresu (prekomerno navodnjavanje u sušnom periodu). Na sobnoj temperaturi, zaraženi plod može da propadne za manje od 2 nedelje.

Zaštita

Najvažnije je sprečiti oštećenje plodova tokom berbe i pakovanja. Takođe, veoma je važno nakon berbe što pre uneti plodove u prohlađena skladišta. Dezinfekcija skladišta, opreme za pakovanje i vode za pranje je takođe veoma značajna mera u suzbijanju P. expansum. Za ovu namenu u svetu se najčešće koristi hlor (100 ppm) ili natrijum o-fenilfenat u koncentraciji od 0,3 do 0,5%. Primena fungicida pre berbe na bazi strobilurina, boskalida, tiofanat metila ili kombinacije cipodinil+fludioksonil uz pošovanje karence može smanjiti pojavi zelene plesni na plodovima jabuke.

Izvori:

Preuzet tekst: “Priručnik za integralnu proizvodnju i zaštitu jabuke”

http://agronomija.rs/2014/zelena-plesan-jabuke-penicillium-expansum/

autori: Prof. dr Aleksa Obradović, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet

Doc. dr Dragan Radivojević, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Beograd

Dr Dragan Vajgand, Agroprotekt d.o.o., Sombor
Dr Emil Rekanović, Institut za pesticide i zaštitu životne sredine, Beograd

Pesticidi koje možete koristiti za prevenciju i lečenje

Sistemični (preparati koji štite i leče) preparati na bazi aktivne materije Tiofanat - metil

Prskanje jabuke

Primena: Tretiranje tokom tehnološke zrelosti plodova, najkasnije 15 dana pred berbu a pre ostvarivanja zaraze patogena

Proizvodjac Pesticid Aktivna materija Koncentracija Karenca
AgroarmPrunus 450 SCTiofanat - metil
450.00 g/l
Proverite na sajtu proizvođača14 dana
Galenika-FitofarmacijaGalofungin TTiofanat - metil
450.00 g/l
Proverite na sajtu proizvođača14 dana

Našli ste grešku na sajtu?

Ne oklevajte da je prijavite!

info@zastitavoca.rs ili

prijavite grešku