Pratite nas

Saradnja?
[javascript protected email address]

Log in
Registracija

Žuta rđa

Carstvo:
Fungi
Razdeo:
Basidiomycota
Klasa:
Pucciniomycetes
Red:
Pucciniales
Porodica:
Phragmidiaceae
Rod:
Kuehneola
Latinsko ime:
Kuehneola uredinis

Domaćini

Simptomi

Najočitiji simptomi nastaju na izdancima. Tokom zime i ranog proljeća na izdancima se mogu primetiti nabrekline na kori nešto tamnije ljubičaste boje. Na tim mestima u aprilu i maju kora počinje pucati. Pukotine su eliptičnog oblika i dužine 3 do 5 mm. U pukotinama nastaju uredosorusi iz kojih se rasipaju uredospore poput zlatnožutoga praha. Po jednom izboju može biti više pukotina s uredosorusima koji se katkad spajaju i mogu biti dugi i do nekoliko cm.

Na naličju listova, obično u lipnju ili kasnije, nastaju sitne okruglaste žute nakupine. Od jakih zaraza na listovima, koje kod nas nisu česte, lišće žuti i otpada. Pred kraj vegetacije na naličju lišća između uredosorusa formiraju se teliosorusi svjetlije žute boje. Ecidiji nastaju većinom na gornjoj strani lista ili na izbojima. Smješteni su uz žile i na izbojima u velikim elipsastoprstenastim nakupinama koje okružuju spermagoniji u obliku koncentričnoga prstena.

Ciklus razvića

To je rđa s punim ciklusom na istom domaćinu. Teliospore su odmah nakon nastanka klijave pa nastaje bazidij na kojem se formiraju bazidiospore. Bazidiospore mogu još u jesen zaraziti izboje i listove. Na mestima infekcije nastaju spermagoniji sa spermacijima, a zatim ecidiji s ecidiosporama. S praktičarskog aspekta važan način prezimljenja je micelij. On perenira u izboju iz jedne u drugu vegetaciju dajući u proljeće uredospore. Uredospore raznose zarazu tijekom vegetacije.

Zaštita

Potrebno je izbegavati sadnju vrlo osetljivih sorata kao što su Thornfree i Evergreen. Važan zahvat je i rezidba te spaljivanje zaraženih izboja nakon obavljene berbe. Preventivno prskanje protiv kompleksa bolesti treba započeti pred kretanje vegetacije, a može se nastaviti do cvatnje jednim od fungicida na bazi bakra. Specifičnu zaštitu treba započeti u proljeće čim se primijete prvi simptomi. Delotvorni su bitertanol, ciprokonazol, propikonazol koji djeluju i na lisne hrđe.

Izvori:

http://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/vocarstvo/zastita-vocnjaka/zastita-kupine/bolesti-kupine/zuta-hrda-izboja-i-lista-kupine

Pesticidi koje možete koristiti za prevenciju i lečenje

Našli ste grešku na sajtu?

Ne oklevajte da je prijavite!

info@zastitavoca.rs ili

prijavite grešku