Pratite nas

Saradnja?
[javascript protected email address]

Log in
Registracija

Azijska voćna mušica

Carstvo:
Animalia
Razdeo:
Arthropoda
Klasa:
Insecta
Red:
Diptera
Porodica:
Drosophilidae
Rod:
Drosophila
Latinsko ime:
Drosophila suzukii

Domaćini

jagodičasto, koštičavo i jezgričavo voće, kao i vinovu lozu

Simptomi

U Italiji vinska mušica ploda uzrokovala je štetu u vrednosti od 416.801 eura. U Španiji je u 2011. prvi put utvrđena šteta na jagodama, a na trešnjama, na nekim mestima i pojedinim varijetetima, zabeležena je i 100% šteta. U Francuskoj je ova štetočina na jagodama zabeležena prvi put 2010., a u 2011. već je zabeležena šteta na toj kulturi od 50 do 100%.

Ova štetočina može pričinjavati prilično velike štete na voću neposredno pre berbe, ali i nakon toga. Nakon odlaganja jaja neposredno ispod pokožice bele larve se kreću u dubinu ploda čime razaraju njegovu unutrašnjost. Plodovi postaju mekani i gube na tržišnoj vrednosti. Vrlo brzo oštećeni plodovi propadaju na mestu gde se larve hrane. Na oštećene plodove naknadno se nasele i različiti sekundarni paraziti (gljive i bakterije), koji uzrokuju trulež.

Ciklus razvića

Jaja: Jaja su bele boje, veličine 0,62 x 0,18 mm. Na jednom kraju imaju dva cevasta nastavka. Ženka u proseku odloži 1 do 3 jaja po ovipoziciji, a u svom životnom ciklusu odloži oko 300 jaja. U isti plod jaja može odložiti nekoliko različitih ženki vinske mušice ploda, tako da se iz jednog ploda izlegne 60 do 70 jedinki.

Larva: Larve imaju belo, cilindrično telo, bez nogu. Duge su od 0,6 mm do 3,5 mm i nemaju oformljenu glavu. Postoje tri razvojna stadijuma larve, koji se odvija najčešće u plodu.

Lutka: Lutka je crvenkastosmeđe boje sa dve izrasline na kraju tela, dužine 2–3 mm. Lutke prolaze tri razvojna stupnja. Mogu se nalaziti u plodu ili na plodu.

Odrasli mužjak:Mužjak je smedježut, sa crnim prugama na zadnjem delu i svetlocrvenim očima. Njegova dužina kreće se između 2,6 i 2,8 mm. Ima karakterističnu crnosivu pegu na vrh prozirnog krila.Takve mrlje na krilima ostalih evropskih vinskih mušica nema, drugačije su pozicionirane ili su pak drugačijeg oblika. Ovu vrstu karakterišu i dve tamne mrlje ili pruge u obliku češlja (prisustvo dlacica) na stopalima prednjih nogu (Sl.2.).

Odrasla ženka: Ženka je, takođe, smedježuta, sa crnim prugama na kraju i svetlocrvenim očima. Većih je dimenzija od mužjaka i njena dužina se kreće od 3,2 do 3,4 mm. Za razliku od mužjaka ženka nema mrlje na krilima. Ima prozirna krila poput drugih vrsta iz roda Drosophila, pa se može razlikovati od drugih srodnih vrsta jedino na osnovu oblika leglice.

Ženke imaju legalicu u obliku dve paralelne testerice, koja im služi za rezanje pokožice ploda i ubušivanje pri odlaganju jaja (sl.3.). Rub legalice je dosta sklerotiziran, kao i zubi koji se nalaze na njoj. Ženke nemaju češljeve na prednjim nogama. Ženke nemaju neke specifične karakteristične oznake, samim tim identifikacija ženki nije laka kao identifikacija mužjaka.

Zaštita

Agrotehničke mere: Ukloniti biljne ostatke što je više moguće - zakopati, uništiti, ne preporučuje se kompostiranje  biljnih ostataka; Berbu vršiti detaljno; D. Suzukii se lako razmnožava na korovskim biljkama te ih treba ukloniti; Potrebno je vršiti redovnu fitosanitarnu kontrolu plodova i ambalaže u kojoj se transportuje voće za izvoz i voće koje dolazi iz uvoza.

Cena prskanja je mnogo manja od cene gubitka roda zbog D.suzukii. Preporuke da se prska pesticidima ciljaju ka uništenju odraslih jedinki kako bi smanjili broj jajašca, a samim tim i larvi u voću. Pesticidi koji se mogu primeniti razvrstani su u četiri aktivne grupe – piratroidi, spinosin, organofosfati i karbamati, a pokazali su prilično dobru efikasnost u cilju suzbijanja odraslih jedinki azijske vinske mušice.

Neonikotinoidi (Actara, Calypso) se nisu pokazali efikasnim protiv odraslih jedinki, iako mogu biti donekle efikasni protiv jajasca i larvi.

Moraju se koristiti insekticidi sa različitim mehanizmom delovanja jer je moguća pojava rezistentnosti kod D.suzukii. Primećena je otpornost na prirodne piretrine. D.suzukii voli visoku vlažnost, pa će neke odrasle jedinke biti tu gde je lisna masa najgušća ili blizu zemlje. Nedovoljno prskanje umanjuje kontrolu. Propuštanje nekih jedinki dozvoljava populaciji da se obnovi. Koristiti adekvatnu jačinu mlaza prskanja i pritisak. Koristiti veću količinu vode nego obično ili uključiti rasprasivač radi povećanja pokrivenosti. Ako se koristite atomizeri, potrebno je kretati se sredinom reda da bi se postigla bolja pokrivenost.

Pratiti klopke i proveravati voće da bi se utvrdila efikasnost prskanja. Prskanje pre pojave D.suzukii nepotrebno smanjuje populacije korisnih insekata predatora i prenosioca polena. Potrebno je proveravati mamke svakog dana kako se bliži berba i započeti prskanje ako se mušice uhvate. Kada je neophodno prskanje, odrediti vreme tretiranja da bi se zaštitili prenosioci polena. Veoma pažljivo proveriti prvo zrelo voće. Održavanje čistog zasada je lakše nego ponovno uspostavljanje kontrole.

Hemijske mere (iskustva iz SAD): Efikasna su brojna jedinjenja, a rezidulano delovanje insekticida mora biti kratko. Značajno se povećava broj tretmana kao i troškovi. Treba imati u vidu pojavu rezistentnost – naizmenično primenjivati insekticide iz različitih klasa. Nisu svi od navedenih insekticida registrovani za svo voće – proveriti uputstvo.

Piretroidi - Efikasni su za suzbijanje imaga, ali imaju kratko rezidualno delovanje. Podaci iz Oregona i Kalifornije: Mustang Max (1 dan karenca, najduže perzistentan od svih piretroida (oko 1 nedelje) Brigade, Danitol (do 3 dana karenca, imaju kraće rezidulano delovanje); Pyganic (organski preparat, nema karencu, delovanje 1-3 dana – već otkrivena rezistentnost).

Spinosini - Efikasni su za suzbijanje imaga, imaju umereno rezidualno delovanje. Svi imaju karencu 1 do 3 dana. Podaci iz Oregona i Kalifornije: Delegate (ima dobru efikasnost, najmanje 1 nedelju rezidulanog delovanja); Success (takođe ima dobru efikasnost i rezidulano delovanje od otprilike 1 nedelje); Entrust (organski preparat, može imati nešto kraće rezidualno delovanje).

Organofosfati - Efikasni za suzbijanje imaga. Podaci iz Oregona i Kalifornije: Malation(1 do 3 dana karenca) i Diazinon (5 ili 7dana krenca) su efikasni i imaju dugo rezidulano delovanje.

 

D. suzukii pričinjava direktne štete tokom perioda zrenja, ali i indirektne praćene pojavom truleži i propadanja plodova. Zbog toga, primenjujući insekticide sa kratkom karencom i povoljnim ekotoksikološkim svojstvima (npr. King Bo, Laser 240 SC), potrebno je primeniti i neke od fungicida, takodje, sa kratkom karencom (Teldor 500 SC, Switch 62,5 WG i dr.). Preporučuju se dva uzastopna tretmana jer štetočina može položiti jaja i u poluzrelim plodovima. Zbog moguće rezistentnosti preporučuju se insekticidi sa različitim mehanizmima delovanja. Prilikom tretiranja koristiti veću količinu vode po jedinici površine zbog bolje pokrivenosti.

Izvori:

Drosophila suzukii

Pesticidi koje možete koristiti za prevenciju i lečenje

Našli ste grešku na sajtu?

Ne oklevajte da je prijavite!

info@zastitavoca.rs ili

prijavite grešku