Pratite nas

Saradnja?
[javascript protected email address]

Log in
Registracija

Gubar

Carstvo:
Animalia
Razdeo:
Klasa:
Insecta
Red:
Lepidoptera
Porodica:
Erebidae
Rod:
Lymantria
Latinsko ime:
Lymantria dispar

Domaćini

Simptomi

Štete u šumarstvu su sušenje drveća, smanjenje prirasta i poremećaj u gazdovanju šumama. Štete u poljoprivredi su brst na raznim poljoprivrednim kulturama posebno u voćarstvu zbog smanjenja uroda i sušenja stabala. Pored ovih direktnih (ekonomskih) šteta daleko veće su ekološke štete koje je ponekad i teško izračunati.

Ciklus razvića

Ima jednu generaciju godišnje. Prezimljuje u stadijumu jajeta u jajnim leglima na stablu i donjim većim granama (najčešće na južnim stranama debla i visini oko 4m). Jajna legla su nepravilno okruglog oblika i sastoji se od 80 do 120 jaja i svako je uvijeno u dlačice sa trbuha ženke i time se zaštite od niskih temperatura.

Pojava gusenica kreće od aprila i traje do kraja maja (odvija se po slojevima). Gusenice se prenose vetrom zahvaljujući dugim gustim dlakama. Starije gusenice su proždrljive i nakon mesec i po do 2 meseca ishrane traže pogodno mesto za preobražaj. Lutke se formiraju u pukotinama pod korom debla ili grana ili između zapredenog lišća. Nakon dve nedelje (polovinom juna) javljaju se prvi leptiri. Leptiri su polno zreli i ne hrane se. Polna diferenciranost prema izgledu i ženke ne lete. Nakon kopulacije dešava se ovipozicija, a tokom avgusta događa se embrionalno razviće, međutim gusenice ne napuštaju jajni horion do proleća naredne godine.

Zaštita

Mehaničke mere podrazumevaju skidanje ili natapanje jajnih legala naftom ili petrolejem, ali danas se suzbija virusima poliedroze. U progradaciji se koriste preparati na bazi Bacilus thuringiensis var. Kurstaki u fazi kada prve gusenice dostignu uzrast L3. U gradaciji se koriste insekticidi IGR ili na bazi emamectina, spinosada indoksakarba i slični.

Izvori:

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%93%D1%83%D0%B1%D0%B0%D1%80

http://agronomija.rs/2013/gubar-lymantria-dispar/

Pesticidi koje možete koristiti za prevenciju i lečenje

Našli ste grešku na sajtu?

Ne oklevajte da je prijavite!

info@zastitavoca.rs ili

prijavite grešku