Pratite nas

Saradnja?
[javascript protected email address]

Log in
Registracija

Lešnikov surlaš

Carstvo:
Animalia
Razdeo:
Arthropoda
Klasa:
Insecta
Red:
Coleoptera
Porodica:
Curculionidae
Rod:
Curculio
Latinsko ime:
Curculio nucum

Domaćini

Simptomi

Najpre odrasli oblici prave štete na lišću koje izgrizaju praveći pri tom male rupe, a posebno bušeći mlade tek zametnute plodove koji otpadaju. Tako oštećene plodove napadaju i razne gljivice. U plodovima se razvija larva koja izgriza jezgro ploda i puni plod izmetom . Napadnuti plodovi nemaju vrednost.

Ciklus razvića

Imaju jednu generaciju tokom dve,tri pa ponekad i četiri godine. Prezime odrasli oblici u zemljištu. Javljaju se na leske obično početkom maja kada se hrane na lišću. Ženke odlažu jaja u plodove leske prečnika 8-12 mm tako da se ne vidi mesto gde je jaje odloženo. Odlože obično oko 40 jaja. Iz jaja se nakon 5-9 dana razvije larva. One čitav život provedu u plodu. Običnu u jednom plodu je i jedna larva. Ona se hrani i razvija u plodu . Nakon 25-32 dana kad se razvije, larva napušta plod kroz rupice i spušta se na zemlju. Na dubini 10-15 cm se zaprede u kokon. Deo larvi ostaje u kokonu preko zime, u proleće se kokone i daje odrasle oblike , a deo larvi ostaje u tom obliku sledećih 1-3 godine.

Zaštita

  Prag odluke za suzbijanje su više od 3-4 pipe po grmu ili stablu leske.

Suzbijanje se sprovodi od početka pojave odraslih pipa , što je kalendarski oko početka maja. Tretira se sredstvima na bazi metiokarb, fention, fosalona, diazinon i dr. Napad se može smanjiti i tretiranjem zemljišta oko leske sredstvima na bazi foks i klorpirifosetila. Ta se sredstva nakon primene inkorporiraju u zemljište.

Štete se mogu smanjiti i svim merama koje pogoduju razvoju leske i razvoju što većeg broja cvetnih pupoljaka.

Izvori:

http://agronomija.rs/2013/lesnikov-surlas-curculio-nucum/

https://en.wikipedia.org/wiki/Curculio_nucum

Pripremio i adaptirao : dipl ing polj Predrag Nastić

Tekst preuzet sa sajta : Pinova

Pesticidi koje možete koristiti za prevenciju i lečenje

Našli ste grešku na sajtu?

Ne oklevajte da je prijavite!

info@zastitavoca.rs ili

prijavite grešku