Pratite nas

Saradnja?
[javascript protected email address]

Log in
Registracija

Trulež plodova

Carstvo:
Fungi
Razdeo:
Ascomycota
Klasa:
Leotiomycetes
Red:
Helotiales
Porodica:
Sclerotiniaceae
Rod:
Monilia
Latinsko ime:
Monilia fructigena

Domaćini

Simptomi

Plodovi mogu biti zaraženi od faze zametanja do faze berbe, ai kasnije u skladištu. Na mestu zaraze, što je najčešće kožica jabuka ili krušaka, pojavljuju se najpre zelenkastožute a kasnije svetlosmeđe koncentrične pege koje se brzo povećavaju i zahvataju veći deo ili čitav plod. Tkivo mesa ispod pege truli i potpuno propada. Napadnuti plodovi bivaju potpuno prožeti micelijem gljivice i usled gubitka vode smežuraju se i naboraju. Njihovo unutrašnje tkivo je najpre sunđerasto, zatim očvrsne, ali zadrži plutasta konzistenciju. Takvi plodovi ostaju pričvršćeni za grane i grančice ili padnu na zemlju, a nazivaju se ” mumije “. One se moraju obavezno ukloniti iz voćnjaka jer uzrokuju pojavu Monilia laka. Na trulom delu ploda, javljaju se bradavičaste, sivosmeđe naslage konidija koje se više – manje pojavljuju u koncentričnim krugovima.

Ciklus razvića

Gljivica prezimi u plodovima u obliku micelijuma. U proleće iz micelijuma se razvijaju jastučići koji sadrže konidije. Pomoću vetra, kiše ili insekata, konidije se prenose na mlade i zrele plodove uzrokujući male i smeđe lezije koje postepeno prekrivaju celu površinu kožice ploda. Nakon dva prezimljenja, pseudo sklerociji u ” mumificiranim ” plodovima proizvode apotecije s askuse i askosporama.

Osetljivost plodova na napad smeđe truleži se povećava sa zrelošću plodova. Konidije gljive pomoću klijavih cevčica najčešće prodiru u plodove kroz rane uzrokovanih insektima , tučom. Povremeno penetracija u plodove je moguća kroz stome ili direktno kroz kutikulu.

Gljivica raste intercelularno i kroz sekreciju enzima uzrokuje maceraciju i posmeđenje napadnutog tkiva. Stoga celi plodovi mogu potpuno otruliti u samo par dana.

Zaštita

Mere za borbu protiv ove bolesti se sastoji prvenstveno od indirektnog suzbijanje štetočina koji uključuje borba protiv insekata i drugih bolesti koje oštećuju plodove. U proleće, potrebno je da se prikupe svi mumificirani plodove koji se unište. Skladišta moraju da budu čista.

Što se tiče hemijske zaštite, preporučuje se sredstva na bazi triflorina , trifloksistrobin, pirimetanil i fenhekamide. Pri tome, neophodno je da se uzme u obzir period karence zaštitnog sredstva.

Izvori:

https://en.wikipedia.org/wiki/Monilinia_fructigena

http://agronomija.rs/2014/smeda-trulez-plodova-jabuke-monilia-fructigena/

Preuzet tekst: “Smeđa trulež plodova jabuke” sa sajta Pinova

Pesticidi koje možete koristiti za prevenciju i lečenje

Sistemični (preparati koji štite i leče) preparati na bazi aktivne materije Pirimetanil

Prskanje kruške

Primena: Tokom faze razvoja i sazrevanja plodova (najkasnije 28 dana pre berbe)

Proizvodjac Pesticid Aktivna materija Koncentracija Karenca
Arysta LifeSciencePyrus 400 SCPirimetanil
400.00 g/l
Proverite na sajtu proizvođača28 dan
AgroarmBotus SC 400Pirimetanil
400.00 g/l
Proverite na sajtu proizvođača28 dan
AgromarketPirinejPirimetanil
400.00 g/l
Proverite na sajtu proizvođača28 dan
Galenika-FitofarmacijaPeharPirimetanil
400.00 g/l
Proverite na sajtu proizvođača28 dan

Našli ste grešku na sajtu?

Ne oklevajte da je prijavite!

info@zastitavoca.rs ili

prijavite grešku